V obci rozbúrený potok ráno strhol most, zaplavil domy a zničil ihrisko

17.05.2010 Stropkov

Bukovce 17. mája (TASR) – Rozsiahle škody spôsobil dnes v skorých ranných hodinách potok Chotčianka, v obci Bukovce, okres Stropkov, ktorý strhol časť betónového mosta, zaplavil dvory a pivnice rodinných domov a zničil ...
Starosta Jaroslav Palička v noci vyhlásil 3. stupeň povodňovej aktivity.
Hladina potoka začala dramaticky stúpať v nedeľu (16.5. ) podvečer. Starosta pre TASR uviedol, že v regióne prší už niekoľko dní, v nedeľu večer sa však spustil prudký dážď a voda sa vyliala z koryta. Okrem toho pod konštrukciu mosta naplavovala drevo, ktoré sa nahromadilo až do výšky zábradlia. Potok sa o 23. hodine prelial cez most a krátko po 3.00 h sa jeho časť zrútila.
\"Drevo zahatilo prietok vody, tým pádom nastal veľký tlak a utrhlo polovicu mosta, odmylo z našej miestnej komunikácie a zaplavilo šesť rodinných domov, \" konštatoval starosta. Dodal, že most bol jedinou prístupovou cestou pre autá na ulicu, kde stojí 16 rodinných domov.
\"Ľudia z tejto časti sa do obce dostanú len pešo po lávke, ktorú voda tiež čiastočne podmyla, ale zatiaľ je priechodná. Na túto ulicu sa teda v prípade potreby nedostanú autami ani záchranári, \" zdôraznil Palička. O riešení kritickej situácie sa bude hovoriť na zasadnutí Obvodnej povodňovej komisie v Stropkove dnes predpoludním.
Podľa starostu zatiaľ nie sú problémy s dodávkou pitnej vody, ľudia si sami odstraňujú škody. Pripomenul, že okrem spomínaných škôd vyliata voda z potoka zničila aj viacúčelové ihrisko, ktoré otvorili len pred dvomi týždňami. V obci žije 538 ľudí, a takúto rozsiahlu povodeň si tu vraj nepamätajú od roku 1965.
 

Vyberte región